Costs

Budget långfärdssegling till Karibien

This is a Swedish post about our budget for our sailing adventure, for English version of this, click HERE.

Detta är en budgetestimering vi gjorde innan vi startade vårt seglingsäventyr. Om du vill läsa mer om vad det faktiskt kostade, gå till Kostnad för Långfärdssegling

Här kommer en liten sammanställning om vår budget för vår långfärdssegling. Vi har sökt runt en del på internet för att få uppfattning om hur mycket pengar man ska räkna med. Men det är svårt att få ett bra svar eftersom det beror en del på vilken levnadsstandard man har, vilken båt man har osv. Vi har försökt samla på oss så mycket information som möjligt, och applicerat det på våra levnadsstandarder och vår båt och tänkte dela med oss av det här. Och sen i framtiden dela med oss av hur fel det vart, för det kommer det garanterat att vara… 😉

Först, lite kommentarer om oss, våra planer och vår båt:

  • Vi planerar att vara borta 13 månader, mer om vår resväg finns under About->The Plan.
  • Vi har en gammal segelbåt så vi kommer antagligen behöva lägga en del tid och pengar på att hålla den vid liv. Precis som nu räknar vi med att göra det mesta själva för att spara pengar.
  • Vi äter inte ute på restaurang så ofta hemma i Sverige och tänker försöka göra lite liknande när vi är ute och seglar.
Mat & DRYCK
SEK
Månadskostnad 7’000
Totalt 91’000

Precis som vi sa ovan äter vi oftast inte så mycket på resturang här hemma i Sverige, och vi kommer äta de flesta måltiderna på båten. Men, vi vill fortfarande äta god mat, smaka lokala rätter och ta en öl eller två på en strandbar så en del pengar kommer säkerligen gå till mat ändå…

Vi vill göra vårt bästa för att spara pengar på mat, genom att fånga vår egen fisk, köpa mycket mat där det är billigare och laga så mycket mat vi kan från grunden. När vi beräknade denna budgetposten har vi försökt hitta prisindex för olika länder jämfört med Sverige och tänkt på hur mycket vi spenderar på mat just nu och har också försökt estimera hur mycket vi kommer äta ute.

Denna beräkning innebär att vi kommer äta ute mycket mer än vad vi gör nu och en rätt stor månadskostnad på mat, förhoppningsvis kommer det inte spendera så här mycket på mat, men vi får se… I värst fall om vi spenderar för mycket pengar på mat i början av resan får vi leva på bönor (och fisk) resten av resan.

BÅtUnderhåll

När vi sökt på internet (och i böcker) vad budgeten för en långfärdssegling bör vara är det många som säger att man bör estimera ungefär 10-20% av båtens värde på underhåll. Vi valde att sätta det till 25%. Vi har en gammal, lite billigare båt så därför valde vi lägga på lite extra här. Vi kommer försöka spara pengar här genom att göra allt jobb själva och också genom allt jobb vi gör nu innan avresa och ha en del reservdelar med oss.

SEK
Månadskostnad 2’615
Totalt 34’000
Försäkring

Vi vill antagligen använda personlig reseförsäkring från vårt nuvarande försäkringsbolag. För båten vi vill antagligen endast ha ansvarsförsäkring, vilket inte har varit enkelt för oss att hitta (mer om det kan ni läsa om genom att klicka HÄR).

SEK
Månadskostnad 2’500
Totalt 32’500
Cruising feEs & Marinas/ANkring

Vi kommer i största möjliga mån att undvika marinor, men för seglingen genom Norra Europa finns det inte många alternativ. Vi kommer försöka undvika de dyraste så gott vi kan.

För norra Europa (norr om Biscayabukten) vi har antagit att vi vill ligga i marina nästan varje natt (förutom några undantag längs med Sveriges östkust) och efter några internetsökningar har vi estimerat att det kommer kosta runt 250 SEK/natt. Efter att ha korsat Biscaya verkar det finnas fler alternativ att ankra, men vi räknar med att ligga i marina många nätter här också, till ett pris på 200 SEK/natt. Efter vi lämnat Kanarieöarna vill vi bara gå in i marina om det verkligen behövs. På vägen tillbaka när vi seglar igenom Europa igen kommer det åter igen bli många nätter i marinor.

Kostnaden för att segla in och ut ur olika länder (och för Kielkanalen och Caledoniakanalen) är också inkluderad här. De kostnaderna är baserade på internetsökningar (framförallt noonsite.com) och är förhoppningsvis någorlunda korrekt för de länder vi planerat att besöka.

SEK
Månadskostnad 7’200
Totalt 93’600
TUristande/Nöje

Vi vill ju självklart försöka uppleva de ställen vi besöker, för de mesta kommer vi försöka utforska så mycket vi kan till fots eller utnyttja lokaltrafiken för att spara pengar. Men ibland kommer vi kanske vilja hyra en bil eller moped och ta oss längre, besöka ett museum, dyka osv.

SEK
Månadskostnad 1’500
Totalt 19’500
Bränsle

Vi hoppas på att kunna segla så mycket som möjligt, men en del av budgeten kommer såklart gå till bränsle, både för segelbåten och dingyn. Vi har stora tankar på Anne-Mon, så vi vill försöka fylla på dem i de länder då bränslekostnaderna inte är så höga.

SEK
Månadskostnad 1’600
Totalt 20’800
Övrigt

Här är andra kostnader som vi kommer stöta på, tvättning, shopping och allt annat. Eftersom vi inte kommer vara borta så länge kommer vi inte behöva köpa så mycket ny kläder t.ex.

SEK
Månadskostnad 1’100
Totalt 14’300
SUMMA

Och detta är budgeten vi slutar på för vår långfärdssegling för 2 personer som är borta 13 månader. Förutom de kostnader som är relaterade till själva seglingen har vi fasta kostnader hemma som inte kommer försvinna, som tex studentlån och kostnader för vår andra båt. Vi kommer också ha några extra pengar som buffert för oväntade kostnader.

SEK
Månadskostnad 23’515
Totalt 305’700

 

budget långfärdssegling
Vår budget för vår långfärdssegling i ett fint diagram.

Vi kommer fortsätta hålla koll på våra kostnader under seglingen, precis som vi gjort nu med renoveringen, och dela dem på bloggen här sen. Då kommer vi också se hur fel vår budgetestimering har varit.

Om du vill läsa mer om våra renoveringskostnader och kostnad för utrustning så här långt, så kan du besöka sidorna under Info om Långfärdssegling.

Länkar till andra bloggar om kostnader:

 

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.