Seglingskostnader Norra Europa

På denna sida kommer vi presentera våra seglingskostnader för norra Europa. Såsom vi förstått det varierar kostnaderna beroende på vart i världen man befinner sig. Vi har därför valt att presentera våra kostnader för olika områden vi seglat igenom. Vi hoppas att den informationen kan hjälpa andra som planerar en liknande resa. Vi har delat upp vår resa i följande geografiska områden:

 • Norra Europa (Sverige, Danmark, Tyskland, Nederländerna, Frankrike)
 • Europas Atlantkust & Afrika (Spanien, Portugal, Kanarieöarna, Kap Verde)
 • Karibien (St Vincent & Grenadinerna, Dominica, Antigua & Barbuda, Sint Maarten)
 • Europa – hemvägen (Azorerna, Wales, Skottland, Sverige)

Alla dessa är rätt detaljerade, ifall man bara är intresserad av summeringen kan man gå till denna sida:

Under vårt år som vi seglade till Karibien och tillbaka höll vi noga koll på våra utgifter, och vill här presentera dem. Också var vi tror man kan spara mer pengar och där det inte är lätt.

All båtar och besättningar är olika och kostnaderna varierar. Vi har inte levt på minimum under vårt seglingsäventyr. Vi har ätit ute en del och gjort en del utflykter.

Först lite information om oss:

 • Vi lämnade Stockholm 24 augusti 2020 och seglade över Biscayabukten 15 oktober. Vi spenderade 52 dagar längs Europas norra kust.  Vi seglade genom Sverige, Danmark, Tyskland, Nederländerna och Frankrike. På grund av coronaviruset stannade vi inte på Kanalöarna eller Storbritannien. Mer detaljer på hur vi seglade finns under Our route.
 • Vår båt är 35 ft (10,7 meter) och 3,3 meter bred, vilket är relevant för marinor. Ju större båt, desto dyrare blir marinavgifterna.
 • Vår båt är gammal (byggd 1965), så underhåll för båten är en stor kostnad för oss.
 • Vi tog tjänstledigt ett år. Under det året ville vi att pengarna såklart skulle räcka, men också maximera vår upplevelse. Det innebar att testa lokal mat, göra vissa utflykter och sådant.
 • Alla kostnader vi skriver om här är för oss båda, och inte per person.
 • Vi seglade också hem genom, Europa, länk till det inlägget hittar du HÄR.
 • Och sist men inte minst, vi har gjort EN sån här resa. Detta är våra erfarenheter och inte någon absolut sanning. Vi tipsar om att läsa om olika personers erfarenheter för att få en så sann bild som möjligt.

 

SUMMERING

Här är våra seglingskostnader för segling genom norra Europa. Mer detaljer om varje kategori finns längre ner i inlägget.

seglingskostnader norra europa
Våra seglingskostnader för norra Europa.
SEK
Mat & Dryck 16’562
Båtunderhåll 9’947
Turistande 387
Seglingskostnader 8’318
Kommunikation 0
Bränsle 8’312
Försäkring 2’319
Övrigt 1’477
TOTALT 47’322

 

 

MAT & DRYCK

SEK
Mataffär 12’073
Restaurang 4’214
Bar/pubar 170
Övrigt 105
TOTALT MAT & DRYCK 16’562
Mataffär

Innan vi lämnade Sverige gjorde vi en storhandling, och inhandlade massa torrvaror (pasta, ris mm), konserver, linser, bönor, oljor, kryddor och så vidare. Vi startade vår segling rätt så sent occh ville inte spendera massa tid på att handla mat, i alla fall inte genom norra Europa. Denna storhandling är inkludering i kostnaden ovan.

Denna storhandling var definitivt ett misstag…

När vi kom tillbaka till Sverige hade vi fortfarande massa mat kvar som vi köpt i Sverige… Mat är rätt enkelt att hitta i Norra Europa (och för resten av resan också). Speciellt enkelt är mat såsom pasta, ris, konserver, bönor och liknande. En sak som är lite dyrare och svårare att få tag på i Karibien är specifika kryddblandingar och liknande, till exempel pesto, tacokrydda, soltorkade tomater och sådant. Ifall man vill baka eget bröd är det svårt att få tag på bra vetemjöl och jäst i Karibien, men det är något man kan köpa till ett bra pris i södra Europa. Mat är generellt sätt billigare i södra Europa än norra.

Om vi gjort om resan skulle vi köpt mer kryddblandningar i Sverige och genom Europa bra mjöl och jäst. Vi skulle köpt olivolja och naturell olja i Spanien/Portugal istället för Sverige. Och vi skulle köpt väldigt mycket mindre konserver. Vi åt inte ens upp hälften av alla våra konserver!

Så slutsatsen är: Köp inte för mycket mat i Sverige!

Tips för att få ner kostnaden: Gör en ordentligt matplanering innan du går till mataffären. Köp inte mat du aldrig kommer äta, tycker du inte om tonfisk på burk innan kommer du nog inte börja göra det under reasn. Planera var i världe vissa livsmedel bör inhandlas. Köp bönor och linser istället för kött och fisk.

Restauranger

Vi åt de flesta måltiderna på båten men besökte några restauranger när vi seglade genom norra europa.

Tips för att få ner kostnaden: Denna kostnad kan rätt enkelt bli mindre genom att inte äta ute och när man väl gör det välja billigare ställen.

Barer & pubar

Vi gjorde väldigt få barbesök när vi seglade genom södra Europa.

Tips för att få ner kostnaden: Köp dryck i mataffären istället för på en bar, eller skippa drinken helt.

Övrigt

BÅTUNDERHÅLL

SEK
Reservdelar och reperationer 9’300
Övrigt 647
TOTALT BÅTUNDERHÅLL 9’947
Reservdelar och reperationer

I Danmark fick vi problem med motorn och behövde beställa reservdelar. Vi hade även lite delar till autopiloten vi behövde köpa.

Tips för att få ner kostnaden: Denna kostnaden kan variera kraftigt beroende på vad som går sönder. All båtar som gör en sån här resa kommer gå sönder förr eller senare. Man får bara hoppas att det är något som kan fixas och inte kostar alltför mycket. Vi gör allt båtjobb själva och på så sätt kan vi hålla ner kostnaden väldigt mycket.

Övrigt

Andra grejer vi behövt köpa till båten, som motorolja, hinkar, oljefilter coh liknande.

Tips för att få ner kostnaden: Skippa inte underhållet för att spara pengar. Gör den service båten behöver när den behöver det och på så sätt sparar du pengar. Gör allt jobb själv istället för att betala någon som gör det. Service av motorn gör man rättt ofta (ny olja, oljefiler osv) så det är bara lära sig hur man gör det.

TURISTANDE

SEK
Transport 0
Utflykter/turist attraktioner 387
Övrigt 0
TOTALT TURISTANDE 387
Transport

Vi åkte inte med någon form av kollektivtrafik i norra Europa.

Tips för att få ner kostnaden: Ta bussen eller gå istället för att ta taxi eller hyra bil.

Utflykter/turist attraktioner

Vi hyrde cyklar i Fecamp och cyklade till Etretat.

Tips för att få ner kostnaden: Det är många utflykter man kan göra som är gratis, i naturen och i städer. Bara att gå runt ser man en del utan att det kostar något.

Övrigt

 

 

SEGLINGSKOSTNADER

SEK
Inklareringskostnader 0
Mooring bojar/hamnavgifter 8’228
Covid-19 PCR tester 0
Övrigt 90
TOTALT SEGLINGSKOSTNADER 8’318
Inklareringskostnader

Alla länder vi seglade genom i norra Europa tillhörde EU/Schengen.

Tips för att få ner kostnaden: Inklareringskostnader betalas när man checkar in i ett nytt land (såvida inte det tillhör EU/Schengen). Genom att stanna längre på samma ställe och besöka färre länder kan man få ner denna kostnad. Det är också mycket trevligare att stanna längre på samma ställe och inte stressa, så win-win.

Mooring bojar/hamnavgifter

Norra Europa innebär många nätter i hamn. Vi sparade en del pengar på hamnavgifter då vi kom iväg så sent. Vi fick en del lågsäsongsanpassade avgifter. I stående mast rutten la vi till längs kanalen istället för att gå in i en marina. Det finns inte så många alternativ att ankra på genom norra Europa så hamnavgifter är svåra att undvika helt.  Vi spenderade 40 nätter i hamn genom norra Europa (totalt seglade vi 52 dagar genom norra Europa). Så för oss landade hamnavgiften på 205 kronor i medel.

Tips för att få ner kostnaden: Ankra istället för att gå in i marina om möjlighet finns. Stanna längre på samma plats, en del marinor erbjuder billigare dygnsavgift om man stannar längre.

Covid-19 PCR tester

Vi gjorde inga PCR tester när vi seglade genom norra Europa.

Övrigt

På grund av covid-19 var Kielkanalen avgiftsfri (ligger vanligtvis på runt 300 kronor) och för stående mast rutten var det bara några få avgifter för broöppningar.

 

 

 

KOMMUNIKATION

SEK
Mobil 0
Övrigt 0
TOTALT KOMMUNKATION 0
Mobil

Denna kategori är för kommunikationskostnader som är utanför vårt ordinarie mobilabonnemang. Eftersom det är fria samtal och surf i Europa betalade vi inget extra.

Tips för att få ner kostnaden: Köp lokala sim-kort, utnyttja Free Wi-Fi som finns på många barer och restauranger.

Övrigt

 

 

 

BRÄNSLE

SEK
Diesel/bensin 7’995
Gasol 317
Övrigt 0
TOTALT BRÄNSLE 8’312
Diesel/bensin

Vi startade vår resa sent och behövde använda motorn mycket genom norra Europa för att komma söderut. Genom att åka tidigare skulle man kunnat få ner bränslekostnaderna.

Tips för att få ner kostnaden: Ha inte för bråttom så att man kan invänta bättre vindar. Ha en bra lättvindssetup.

Gasol

Påfyllnad av gasolflaksor. Vi gjorde det en gång i norra Europa och det var i Sverige. Vi hade 2 stycken 5 kg kompositflaksor med oss och blev inte nekade någonstans att fylla på dem av de ställen vi försökte på.

Övrigt

FÖRSÄKRING

Vi betalade både vår personliga försäkring och vår ansvarsförsäkring på båten innan avresa. Men efter som båda är giltliga för hela resan har vi slagit ut det jämt på hela resan istället. Annars skulle det se ut som att kostnaden för norra Europa är mycket högre än vad den egentligen är. Så nedan är kostnaden för försäkring för den tiden vi spenderade i Europa.

 

SEK
Ansvarsförsäkring för segelbåten 806
Personlig försäkring 1’513
TOTALT FÖRSÄKRING 2’319
Ansvarsförsäkring

Vi hade enbart ansvarsförsäkring för båten, med limit €3’000’000. Ansvarsförsäkringen täckte alla områden vi seglade genom. Vi tecknade försäkring via Y Yacht (nu uppköpt av Topsail). Att hitta försäkring var inte enkelt, läs mer om det HÄR.

Personlig försäkring

Vi utökade vår reseförsäkring via det försäkringsbolag i Sverige som vi har hemförsäkring i.

Tips för att få ner kostnaden: Ha en ansvarsförsäkring enbart för båten (beror ju såklart på vad båten är värd). Segla inte utan ansvarsförsäkring för att spara pengar, det är dumt. Skippa inte heller din egna reseförsäkring.

 

 

 

ÖVRIGA KOSTNADER

SEK
Medicin/apotek/hälsa 0
Shopping/kläder/sportutrustning 949
Tvätt/husgeråd 528
Sport aktiviteter 0
Övrigt 0
TOTALT ÖVRIGA KOSTNADER 1’477
Medicin/apotek/hälsa

Shopping/kläder/sportutrustning

Det var väldigt kallt att segla genom norra Europa, köpte lite nödvändiga varma kläder.

Tvätt/husgeråd

Vi tvättade i tvättmaskiner i marinor. Vanligtvis betalade man några enstaka euros för att använda maskinen. Köpte lite köksutrustning.

Sportaktiviteter

Övrigt

Tips för att få ner kostnaden: Köp inte saker du inte behöver!

 

 

JÄMFÖRELSE OLIKA OMRÅDEN

Här är våra kostnader/dag för de olika områdena och även hela resan.

Norra Europa (SEK/dag) Europa Atlantkust & Afrika (SEK/dag) Karibien (SEK/dag) Europa – hemvägen (SEK/dag) Hela resan (SEK/dag)
Mat & Dryck 318 336 412 347 365
Båtunderhåll 191 265 88 108 148
Turistande 7 44 88 58 58
Seglingskostnader 160 126 79 134 116
Kommunikation 0 2 22 0 9
Bränsle 160 136 25 121 94
Försäkring 50 50 50 50 50
Övrigt 28 54 43 20 37
TOTALT 910 1006 809 845 876

 

Detta var våra seglingskostnader för norra Europa. Här är länkar för övriga områden:

och även sidan där vi summerar hela resan

Vill bara också tillägga att vi bara gjort en seglingsresa, och inte är några experter på ämnet. Men vi känner att det är väldigt hjälpsamt att läsa olika personers erfarenheter och åsikter när man planerar för en sådan här resa, så därför gör vi ett litet bidrag till det här.

Så se det som vi skriver en bra input för att förbereda för en seglingsresa, men i slutändan är man ju den som känner sig själv och sin båt bäst och då fattar man först och främst beslut efter det. 🙂