Paperwork

Försäkring för långfärdssegling

I denna blogg post kommer vi prata lite om våra slutsatser (hittills) angående att hitta en försäkring för långfärdssegling för våran segelbåt. (For English version of this blog post, click HERE). Vi har googlat runt och kollat offerter hos några bolag och tänkte dela med oss lite om det här.

Det vi främst har kollat efter är en ansvarsförsäkring för vår segelbåt för segling från Sverige till Karibien och tillbaka. Den är såpass billig att vi kan hantera den förlusten, om något skulle hända båten. Vi kommer inte heller sälja allt vi äger hemma i Sverige, så vi har alltid något att återvända till om det skulle gå riktigt illa.

Men efter en del sökande har det visat sig att det inte är det lättaste att hitta en försäkring för en såpass “billig” båt som vi har (estimerat till ca 200’000 SEK i försäkringsvärde, inkl lite utrustning). De flesta bolag har faktiskt sagt nej rakt av, vilket vi inte hade väntat oss innan vi började vår research. Vi hade väntat oss att vi skulle behöva betala en del, och att eventuellt få avslag på försäkring för båten, men inte att det skulle vara så få bolag som erbjuder ansvarsförsäkring.

Vad vi läst omkring på olika sidor verkar det som många bolag nyligen skärpt kraven och försäkrar inte längre “billiga” båtar. Trist, kan man tycka.

De bolagen vi begärt offert från är:

  • Pantaenius
  • Y Yachts Insurance
  • Topsail
  • Velos
  • Admiral Yacht Insurance
  • Paul L’Ortye
  • EIS Scandinavia
  • Atlantica
  • Alandia
Pantaenius

Redan innan vi skickade offert till Pantaenius hade vi läst oss till att de inte försäkrade båtar värda mindre än 500’000 SEK. Men tänkte att det var värt ett försök ändå då de har svenskt kontor och på så sättet hade blivit bekvämt för oss. Fick ett första svar att i med båtens värde skulle det inte finnas en förmånlig försäkring för oss och det skulle bli dyrt. Skickade en fråga på nytt och förtydligade att det var ansvarsförsäkring vi främst var intresserade av, men fick svar då svar att de inte kunde försäkra båten överhuvudtaget. Vad vi googlat oss till verkar det inte vara samma hårda krav för Pantaenius Germany eller Pantaenius UK, men vi har inte gjort en utförlig undersökning av detta eller om det ens är möjligt att teckna försäkring för en svenskregistrerad båten hos dessa kontor.

I övrigt vad vi läst på diverse bloggar, forum verkar Pantaenius dragit åt rejält plus att de höjt sina premier rejält.

Y Yachts

Vi skickade även in en offertförfrågan till Y Yachts, där vi fick positivt besked! 🙂 De kunde erbjuda en ansvarsförsäkring för segling till Karibien (dock inte för Senegal och Gambia, om vi skulle vilja segla dit). De har även varit väldigt snabba och hjälpsamma med svar och frågor. Som det ser ut nu är de vi kommer välja.

UPDATE: Y Yachts är det försäkringsbolag vi valde för vår resa. Vi fick en ansvarsförsäkring för ett års för segling längs Europas kust, segling i Karibien och två Atlantkorsningar. För det paketet betalade vi 5000 svenska kronor ungefär. Vi hade en gräns på 3’000’000 euro. En sak vi fick höra när vi var ute och seglade var att det kan vara bra att se till så att ansvarsförsäkringen även inkluderar jollen. Eftersom den kan orsaka allvarliga skador på tredje part (som att råka köra på någon som simmar)

Dock fick vi meddelande efter varit ute några månader att Y Yachts nu har blivit uppköpt av Topsail. Vår försäkring fördes bara över till Topsail utan att vi behövde göra något. Dock har vi hört att i och med flytten använder de Topsails policy, och erbjuder då inte enbart ansvarsförsäkringar, vilket är väldigt tråkigt…

Topsail

Efter en inskickad offert fick vi svar att båtens värde var för lågt och båten var för gammal. Plus att de inte erbjuder ansvarsförsäkringar, det står även på deras hemsida under FAQ (vilket vi hade missat).

Velos

Även här vart det ett nej, då de inte heller kunde erbjuda enbart ansvarsförsäkring. För att de skulle kunna teckna en helförsäkring för oss behövde de en besiktning av båten, men även trots det var det inte säkert att deras försäkringsgivare skulle godkänna en försäkring då båtens värde var såpass lågt.

Admiral Yacht Insurance

Här skickade vi aldrig in nån förfrågan då de tidigt i offertblanketten frågade om man hade en båt värd mer än 40’000 pund. Om den var värd mindre fick man svar att de inte kunde erbjuda något.

Paul l’Ortye

Här fick vi svar att de enbart försäkrar befintliga kunder för segling till Karibien.

EIS INSURANCE

De hade inga problem att försäkra de områden vi tänkt segla i, men kan inte enbart erbjuda ansvarsförsäkring. Eftersom båten är såpass gammal behövdes det en besiktning och väldigt många bilder på den. Vi har inte undersökt deras erbjudande vidare efter detta (då vi antagligen kommer ta Y Yachts ansvarsförsäkring), men de har inte nämnt några begränsningar för båtens värde till oss. Kändes spontant som ett vettigt alternativ och att de inte hade alltför många begränsningar såsom andra svenska bolag verkar ha. Har inte sett så mycket om de här försäkringsbolaget i övrigt i samband med långsegling, utan snubblade på det för att de försäkrar några av våra skeppsvänners båtar.

ATLANTICA

Försäkrar inte Karibien.

Alandia

När vi var kontakt med dem fick vi meddelande att det inte är några problem med försäkring för det områden vi angivit men även de har en gräns för segelbåtar på 500’000 för segling till Karibien. Vi åkte ut rätt tidigt där, så vet inte så mycket mer vad de har för avgifter, villkor osv.

Så, som slutsats, inte det enklaste att hitta en bra försäkring för långfärdssegling när man har en lite billigare och äldre segelbåt. Någon annan som har haft liknande svårigheter och har några erfarenheter att dela med sig av? Lämna gärna en kommentar isåfall så vi tillsammans kan hjälpa andra seglare med liknande problem att lyckas hitta försäkring 🙂

Här är en länk till en sida som också pratar om svårigheter med att hitta försäkring Dromresan.com.

Om det är någon som har haft likande problem, men hittat en lösning. Kanske ett annat försäkringsbolag än de vi kollade upp, haft olika försäkringar för olika delar av resan eller någon annan lösning för att lösa försäkringsbiten får ni gärna lämna en kommentar.

Eftersom försäkringsbiten var en så svår del för oss har de blivit lite av en hjärtefråga för oss, vi tycker det är väldigt tråkigt att det är bara dyra, nya båtar som går att försäkra och att det inte erbjuds fler ansvarsförsäkringar. Och vi vill väldigt gärna hjälpa andra seglare med billigare, äldre båtar att hitta försäkring. Så dela gärna era erfarenheter angående försäkringsbiten i en kommentar så att vi kan hjälpa varandra :).

Under den här sidan har vi samlat lite mer information om vilken utrustning vi har, vad vårt seglingsäventyr kostad och vilka dokument mm vi har med oss på seglingen.

försäkring långfärdssegling
Avslutar inlägget med en otroligt cool bild när allt inte riktigt gick som man tänkt sig under sjösättningen av Anne-Mon 1965.

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.