Seglingskostnader Europas Atlantkust & Afrika

På denna sida kommer vi presentera våra seglingskostnader för Europas atlantkust och Afrika. Såsom vi förstått det varierar kostnaderna beroende på vart i världen man befinner sig. Vi har därför valt att presentera våra kostnader för olika områden vi seglat igenom. Vi hoppas att den informationen kan hjälpa andra som planerar en liknande resa. Vi har delat upp vår resa i följande geografiska områden:

  • Norra Europa (Sverige, Danmark, Tyskland, Nederländerna, Frankrike)
  • Europas Atlantkust & Afrika (Spanien, Portugal, Kanarieöarna, Kap Verde)
  • Karibien (St Vincent & Grenadinerna, Dominica, Antigua & Barbuda, Sint Maarten)
  • Europa – hemvägen (Azorerna, Wales, Skottland, Sverige)

Alla dessa är rätt detaljerade, ifall man bara är intresserad av summeringen kan man gå till denna sida:

Under vårt år som vi seglade till Karibien och tillbaka höll vi noga koll på våra utgifter, och vill här presentera dem. Också var vi tror man kan spara mer pengar och där det inte är lätt.

All båtar och besättningar är olika och kostnaderna varierar. Vi har inte levt på minimum under vårt seglingsäventyr. Vi har ätit ute en del och gjort en del utflykter.

Först lite information om oss:

  • Vi lämnade Stockholm 24 augusti 2020 och seglade över Biscayabukten 15 oktober och startade segla över Atlanten 18 december. Vi spenderade 64 dagar längs Europas atlantkust och Afrika. Vi besökte Spanien, Portugal, Kanarieöarna och Kap Verde. Mer detaljer på hur vi seglade finns under Our route.
  • Vår båt är 35 ft (10,7 meter) och 3,3 meter bred, vilket är relevant för marinor. Ju större båt, desto dyrare blir marinavgifterna.
  • Vår båt är gammal (byggd 1965), så underhåll för båten är en stor kostnad för oss.
  • Vi tog tjänstledigt ett år. Under det året ville vi att pengarna såklart skulle räcka, men också maximera vår upplevelse. Det innebar att testa lokal mat, göra vissa utflykter och sådant.
  • Alla kostnader vi skriver om här är för oss båda, och inte per person.
  • Och sist men inte minst, vi har gjort EN sån här resa. Detta är våra erfarenheter och inte någon absolut sanning. Vi tipsar om att läsa om olika personers erfarenheter för att få en så sann bild som möjligt.
SUMMERING

Här är våra seglingskostnader för segling längs Europas atlantkust och Afrika. Mer detaljer om varje kategori finns längre ner i inlägget.

cost sailing atlantic europe
Våra seglingskostnader för Europas atlantkust och Afrika.
SEK
Mat & Dryck 21’515
Båtunderhåll 16’953
Turistande 2’826
Seglingskostnader 10’645
Kommunikation 99
Bränsle 8’697
Försäkring 2’782
Övrigt 3’467
TOTALT 66’984

 

 

MAT & DRYCK
SEK
Mataffär 13’050
Restaurang 7’232
Bar/pubar 1’010
Övrigt 223
TOTALT MAT & DRYCK 21’515
Mataffär

Maten man handlar är generellt sätt billigare i södra Europa än norra Europa. Vi köpte en del mat i Portugal och Kanarieöarna, båda hade väldigt bra affärer och vi hittade allt vi ville ha. Vi var rädda att maten i Karibien skulle vara väldigt dyr, men det var den inte! Väldigt specifika saker, vissa kryddblandningar och sådant är dyrt och svårt att få tag på. Men pasta, ris och sådant är inte superdyrt och lätt att hitta. Om man gör eget bröd kan det vara svårt att hitta bra mjöl och jäst i Karibien så det kan vara bra att köpa på sig i Europa.

I Mindelo på Kap Verde fanns bara små mataffärer, så är inte jättebra ställe att proviantera på för atlantenöverfarten. Men det finns många marknader där man kan köpa frukt och grönt.

Och när vi är på ämnet för provinatering för atlantenöverfarten. När vi köpte mat för atlantenöverfarten till Karibien köpte vi löjligt mycket mat. Då hade vi planerat att mycket av det skulle räcka för större delen av vår tid i Karibien. Men eftersom det inte var så dyrt med mat i Karibien som vi trodde köpte vi hellre god mat istället för att äta konserverna vi köpt på oss. Atlantenöverfarten till Karibien tog 18 dagar och då köpte vi flera kundvagnar med mat, när vi åkte tillbaka över Atlanten var vi 26 dagar på havet och fyllde vi inte ens en kundvagn… och maten tog inte slut, tvärtom hade vi massa mat kvar när vi kom till Azorerna.

Så, shoppa inte för mycket mat bara för att alla andra gör det (vi har alla sett bilderna på Insta). Istället gör en seriös måltidsplan och köp mat som du gillar och som håller länge. Om du aldrig gillat tonfisk på burk, börjar man inte göra det på atlantenöverfarten eller i Karibien där man kan köpa färsk tonfisk istället… En sak vi åt mycket var pasta med pesto, väldigt lättlagat och kan varieras. Till exempel med tomater i början av överfarten och fetaost mot slutet.

Läs på om hur man tar hand om frukt och grönt. Det finns flera bra böcker om ämnet. Planera måltiderna så att det som blir dåligt fort äts först (tomater, sallad, paprika till exempel) och spara det som håller länge (kål, äpplen, apelsiner). Vi gjorde ett seriösare förjobb på seglingen mot Azorerna och kunde äta färskt hela överfarten. När vi kom fram till Azorerna hade vi fortfarande kvar potatis, kål, lök, äpplen, vitlök, lime, citron och apelsiner, som gick hur bra som helst att äta. När vi kom fram till Karibien hade vi inget kvar, det hade antingen ätits upp eller blivit dåligt.

Om vi gjort om resan skulle vi köpt mer kryddblandningar i Sverige och genom Europa bra mjöl och jäst. Vi skulle köpt olivolja och naturell olja i Spanien/Portugal istället för Sverige. Och vi skulle köpt väldigt mycket mindre konserver. Vi åt inte ens upp hälften av alla våra konserver! Vi skulle inte heller köpt så mycket mat för överfarten till Karibien. Slutligen skulle vi planerat båten bättre för att långtidsförvara frukt och grönt på ett bra sätt.

Så slutsatsen är: Köp inte för mycket mat!

Tips för att få ner kostnaden: Gör en ordentligt matplanering innan du går till mataffären. Köp inte mat du aldrig kommer äta, tycker du inte om tonfisk på burk innan kommer du nog inte börja göra det under reasn. Planera var i världen vissa livsmedel bör inhandlas. Köp bönor och linser istället för kött och fisk.

Restauranger

Vi åt de mesta måltiderna på båten, men vill testa det lokala köket så¨ute ute några gånger. Restaurangbesöken blev billigare i södra Europa så ut ute fler gånger här än norra Europa. I Mindelo, Kap Verde, åt vi nog ute mer än på båten. Marina Bar hade bra, billig mat, billiga drinkar, bra musik och gratis Wi-Fi.

Tips för att få ner kostnaden: Denna kostnad kan rätt enkelt bli mindre genom att inte äta ute och när man väl gör det välja billigare ställen.

Bars & pubar

Det var inte bara maten som blev billigare när vi kom till södra Europa, drinkarna blev också billigare. Det resulterade i fler barbesök än tidigare.

Tips för att få ner kostnaden: Köp dryck i mataffären istället för på en bar, eller skippa drinken helt.

Övrigt

BÅTUNDERHÅLL
SEK
Reservdelar och reperationer 14’665
Övrigt 2’288
TOTALT BÅTUNDERHÅLL 16953
Reservdelar och reperationer

Drivenheten till autopiloten gick sönder i Portugal, så vi behövde köpa en ny. Vi gjorde en del båtjobb och köpte en del båtrelaterade prylar. Mycket småjobb som tillsammans blir en del.

Tips för att få ner kostnaden: Denna kostnaden kan variera kraftigt beroende på vad som går sönder. All båtar som gör en sån här resa kommer gå sönder förr eller senare. Man får bara hoppas att det är något som kan fixas och inte kostar alltför mycket. Vi gör allt båtjobb själva och på så sätt kan vi hålla ner kostnaden väldigt mycket.

Övrigt

Andra grejer vi behövt köpa till båten, som motorolja, hinkar, oljefilter coh liknande.

Tips för att få ner kostnaden: Skippa inte underhållet för att spara pengar. Gör den service båten behöver när den behöver det och på så sätt sparar du pengar. Gör allt jobb själv istället för att betala någon som gör det. Service av motorn gör man rättt ofta (ny olja, oljefiler osv) så det är bara lära sig hur man gör det.

TURISTANDE
SEK
Transport 1’421
Utflykter/turist attraktioner 1’349
Övrigt 56
TOTALT TURISTANDE 2’826
Transport

Vi tog taxi två gånger efter att ha storhandlat på Kanarieöarna och tog bussen några gånger på Gran Canaria. Vi hyrde bil en dag på Lanzarote. Vi hyrde scootrar på Kap Verde och tog färjan till grannön, Santo Antao.

Tips för att få ner kostnaden: Ta bussen eller gå istället för att ta taxi eller hyra bil.

Utflykter/turist attraktioner

Vi gick på portvisnprovning, museum, hyrde cyklar på La Graciosa, besökte vulkanområdet Timanfaya på Lanzarote till exempel. Vi har sagt innan vi åkte att vi inte ska undvika att se saker vi vill se på grund av att det kostar, men att inte spendera för mycket om man kan göra det billigare.

Tips för att få ner kostnaden: Det är många utflykter man kan göra som är gratis, i naturen och i städer. Bara att gå runt ser man en del utan att det kostar något.

Övrigt

Tankade scootrarna på Kap Verde.

SEGLINGSKOSTNADER
SEK
Inklareringskostnader 54
Mooring bojar/hamnavgifter 7’983
Covid-19 PCR tester 2’608
Övrigt 0
TOTALT SEGLINGSKOSTNADER 10’645
Inklareringskostnader

Alla länder vi seglade genom i Europa tillhörde EU/Schengen. Inklareringskostnaden är för Kap Verde.

Tips för att få ner kostnaden: Inklareringskostnader betalas när man checkar in i ett nytt land (såvida inte det tillhör EU/Schengen). Genom att stanna längre på samma ställe och besöka färre länder kan man få ner denna kostnad. Det är också mycket trevligare att stanna längre på samma ställe och inte stressa, så win-win.

Mooring bojar/hamnavgifter

Det finns en del ställen man kan ankra på när man kommer till Spanien och Portugal och på Kanarieöarna. Vi ankarade vid Dourofloden, utanför Cascais, en natt utanför Lagos, på La Graciosa och en natt vid Puerto Mogan. Vi spenderade 40 nätter i marina, vilket resulterade i en hamnavgift om 200 kronor/natt i medel.

Tips för att få ner kostnaden: Ankra istället för att gå in i marina om möjlighet finns. Stanna längre på samma plats, en del marinor erbjuder billigare dygnsavgift om man stannar längre.

Covid-19 PCR tester

Vi gjorde ett PCR-test på Gran Canaria vilket vi behövde för att komma in till Kap Verde.

Övrigt

KOMMUNIKATION
SEK
Mobil 99
Övrigt 0
TOTALT KOMMUNKATION 99
Mobil

Denna kategori är för kommunikationskostnader som är utanför vårt ordinarie mobilabonnemang. Eftersom det är fria samtal och surf i Europa betalade vi inget extra. Vi gjorde en eller två vanliga samtal på Kap Verde.

Tips för att få ner kostnaden: Köp lokala sim-kort, utnyttja Free Wi-Fi som finns på många barer och restauranger.

Övrigt

 

BRÄNSLE
SEK
Diesel/bensin 8’521
Gasol 176
Övrigt 0
TOTALT BRÄNSLE 8’697
Diesel/bensin

Vi startade vår resa sent och anlände till Spanien mitten av oktober. När vi seglade längs Spanien och Portugals kust had vi ingen vind (eller för mycket vind med stora vågor så vi inte kunde segla). Vi valde att gå för motor istället för att vänta/driva. Vi hade väldigt lite vind när vi seglade till Kanrieöarna och dåligt väder på ingång så vi behövde hålla upp tempot.

Tips för att få ner kostnaden: Ha inte för bråttom så att man kan invänta bättre vindar. Ha en bra lättvindssetup.

Gasol

Påfyllnad av gasolflaksor. Vi gjorde det en gång på Lanzarote. Vi hade 2 stycken 5 kg kompositflaksor med oss och blev inte nekade någonstans att fylla på dem av de ställen vi försökte på.

Övrigt

 

 

FÖRSÄKRING

Vi betalade både vår presonliga försäkring och vår ansvarsförsäkring på båten innan avresa. Men efter som båda är giltliga för hela resan har vi slagit ut det jämt på hela resan istället. Annars skulle det se ut som att kostnaden för norra Europa är mycket högre än vad den egentligen är. Så nedan är kostnaden för försäkring för den tiden vi spenderade längs Europas atlantkust och Afrika.

 

SEK
Ansvarsförsäkring för segelbåten 967
Personlig försäkring 1’815
TOTALT FÖRSÄKRING 2’782
Ansvarsförsäkring

Vi hade enbart ansvarsförsäkring för båten, med limit €3’000’000. Ansvarsförsäkringen täckte alla områden vi seglade genom. Vi tecknade försäkring via Y Yacht (nu uppköpt av Topsail). Att hitta försäkring var inte enkelt, läs mer om det HÄR.

Personlig försäkring

Vi uttökade vår reseförsäkring via det försäkringsbolag i Sverige som vi har hemförsäkring i.

Tips för att få ner kostnaden: Ha en ansvarsförsäkring enbart för båten (beror ju såklart på vad båten är värd). Segla inte utan ansvarsförsäkring för att spara pengar, det är dumt. Skippa inte heller din egna reseförsäkring.

 

 

ÖVRIGA KOSTNADER
SEK
Medicin/apotek/hälsa 247
Shopping/kläder/sportutrustning 2’199
Tvätt/husgeråd 920
Sport aktiviteter 100
Övrigt 0
TOTALT ÖVRIGA KOSTNADER 3’467
Medicin/apotek/hälsa

Diverse smågrejer från apotek.

Shopping/kläder/sportutrustning

Dykutrustning och lite kläder.

Tvätt/husgeråd

Var på IKEA och köpte lite julmat och husgeråd. Tvättade i marinor, kostade några enstaka euros att tvätta i maskiner. På Kap Verde lämnade vi in tvätt.

Sportaktiviteter

Spelade padel en gång i Spanien.

Övrigt

Tips för att få ner kostnaden: Köp inte saker du inte behöver!

 

 

JÄMFÖRELSE OLIKA OMRÅDEN

Här är våra kostnader/dag för de olika områdena och även hela resan.

Norra Europa (SEK/dag) Europa Atlantkust & Afrika (SEK/dag) Karibien (SEK/dag) Europa – hemvägen (SEK/dag) Hela resan (SEK/dag)
Mat & Dryck 318 336 412 347 365
Båtunderhåll 191 265 88 108 148
Turistande 7 44 88 58 58
Seglingskostnader 160 126 79 134 116
Kommunikation 0 2 22 0 9
Bränsle 160 136 25 121 94
Försäkring 50 50 50 50 50
Övrigt 28 54 43 20 37
TOTALT 910 1006 809 845 876

 

Detta var våra seglingskostnader för Europas atlantkust och Afrika. Här är länkar för övriga områden:

och även sidan där vi summerar hela resan

Vill bara också tillägga att vi bara gjort en seglingsresa, och inte är några experter på ämnet. Men vi känner att det är väldigt hjälpsamt att läsa olika personers erfarenheter och åsikter när man planerar för en sådan här resa, så därför gör vi ett litet bidrag till det här.

Så se det som vi skriver en bra input för att förbereda för en seglingsresa, men i slutändan är man ju den som känner sig själv och sin båt bäst och då fattar man först och främst beslut efter det. 🙂