Seglingskostnader Karibien

På denna sida kommer vi presentera våra seglingskostnader för Karibien. Såsom vi förstått det varierar kostnaderna beroende på vart i världen man befinner sig. Vi har därför valt att presentera våra kostnader för olika områden vi seglat igenom. Vi hoppas att den informationen kan hjälpa andra som planerar en liknande resa. Vi har delat upp vår resa i följande geografiska områden:

  • Norra Europa (Sverige, Danmark, Tyskland, Nederländerna, Frankrike)
  • Europas Atlantkust & Afrika (Spanien, Portugal, Kanarieöarna, Kap Verde)
  • Karibien (St Vincent & Grenadinerna, Dominica, Antigua & Barbuda, Sint Maarten)
  • Europa – hemvägen (Azorerna, Wales, Skottland, Sverige)

Alla dessa är rätt detaljerade, ifall man bara är intresserad av summeringen kan man gå till denna sida:

Under vårt år som vi seglade till Karibien och tillbaka höll vi noga koll på våra utgifter, och vill här presentera dem. Också var vi tror man kan spara mer pengar och där det inte är lätt.

All båtar och besättningar är olika och kostnaderna varierar. Vi har inte levt på minimum under vårt seglingsäventyr. Vi har ätit ute en del och gjort en del utflykter.

Först lite information om oss:

  • Vi tillbringade 117 dagar (ungefär 4 månader) i Karibien. Vi besökte St Vincent och Grenadinerna, Dominica, Antigua & Barbuda, Statia och Sint Maarten. Mer detaljer på hur vi seglade finns under Our route.
  • Vår båt är 35 ft (10,7 meter) och 3,3 meter bred, vilket är relevant för marinor. Ju större båt, desto dyrare blir marinavgifterna.
  • Vår båt är gammal (byggd 1965), så underhåll för båten är en stor kostnad för oss.
  • Vi tog tjänstledigt ett år. Under det året ville vi att pengarna såklart skulle räcka, men också maximera vår upplevelse. Det innebar att testa lokal mat, göra vissa utflykter och sådant.
  • Alla kostnader vi skriver om här är för oss båda, och inte per person.
  • Och sist men inte minst, vi har gjort EN sån här resa. Detta är våra erfarenheter och inte någon absolut sanning. Vi tipsar om att läsa om olika personers erfarenheter för att få en så sann bild som möjligt.
SUMMERING

Här är våra seglingskostnader för segling i Karibien. Mer detaljer om varje kategori finns längre ner i inlägget.

seglingskostnader Karibien
Våra seglingskostnader för Karibien.
SEK
Mat & Dryck 48’208
Båtunderhåll 10’294
Turistande 10’322
Seglingskostnader 13’473
Kommunikation 2’558
Bränsle 2’934
Försäkring 6’154
Övrigt 4’981
TOTALT 98’925

 

MAT & DRYCK
SEK
Mataffär 18’460
Restaurang 23’404
Bar/pubar 5’076
Övrigt 1’269
TOTALT MAT & DRYCK 48’208
Mataffär

Maten man köper i affär är generellt sätt billigare i södra Europa än norra Europa och maten i Europa är billigare än i Karibien. Vi köpte mycket mat i Portugal och Kanarieöarna, som båda hade bra affärer och vi hittade allt vi ville ha. Vi var väldigt rädda att maten i Karibien skulle vara väldigt dyr, men det var inte så dyr som vi trott. Vissa specifika saker, som tex kryddblandningar var dyrt. Men pasta, ris, konserver och så vidare är inte så dyrt. Om man vill göra eget bröd kan det vara svårt att hitta bra mjöl i Karibien så tips kan då vara att köpa på sig bra mjöl och jäst i Europa. Men kommer man till Sint Maarten till exempel så finns bra mjöl och jäst där, och andra matvaror som kan vara svåra att hitta på övriga öar.

Om vi gjort om resan skulle vi köpt mer kryddblandningar i Sverige och genom Europa bra mjöl och jäst. Vi skulle köpt olivolja och naturell olja i Spanien/Portugal istället för Sverige. Och vi skulle köpt väldigt mycket mindre konserver. Vi åt inte ens upp hälften av alla våra konserver! Vi skulle inte heller ha köpt så mycket mat på Kanarieöarna för atlantenöverfarten. Vi skulle också tidigt lärt oss om hur man hanterar frukt och grönt och sett till att båten var anpassad för att kunna förvara sådant på ett bra sätt.

Så slutsatsen är: Köp inte för mycket onödig mat!

Tips för att få ner kostnaden: Gör en ordentligt matplanering innan du går till mataffären. Köp inte mat du aldrig kommer äta, tycker du inte om tonfisk på burk innan kommer du nog inte börja göra det under resan. Planera var i världen vissa livsmedel bör inhandlas. Köp bönor och linser istället för kött och fisk.

Restauranger

Äta ute i Karibien kan bli väldigt dyrt, men det finns väldigt många lokala ställen man kan äta på som är väldigt billiga. Under vår tid i Karibien åt vi ute mycket på lokala hak, vi åt mycket roti, friterad eller grillad kyckling med tillbehör såsom pommes, ris eller liknande. Vi åt även ute på “vanliga” restauranger några gånger och körde lobster bbq och sådant.

Tips för att få ner kostnaden: Denna kostnad kan rätt enkelt bli mindre genom att inte äta ute och när man väl gör det välja billigare, lokala ställen.

Bars & pubar

Vi gjorde en del barbesök och köpte öl och rum punch på beach shacks. På många ställen kostade ölen lika mycket i affären som baren. I Karibien var det mest öl eller rum punch som gällde. Vin i St Vincent & Grenadinerna och Dominica var väldigt dyrt (och svårt att hitta bra vin). På Antigua och Sint Maarten fanns större vinutbud.

Tips för att få ner kostnaden: Köp dryck i mataffären istället för på en bar, eller skippa drinken helt.

Övrigt

Några enstaka kaffe to-go och fika eller liknande vi köpt.

BÅTUNDERHÅLL
SEK
Reservdelar och reperationer 8’134
Övrigt 2’161
TOTALT BÅTUNDERHÅLL 10’294
Reservdelar och reperationer

Vi köpte ny VHF antenn i Karibien, 2 nya ankarkrokar, nya skot och liknande. Mycket av kosnaden tillkom i Sint Maarten när vi förberedde båten för atlantöverfarten tillbaka till Europa.

Tips för att få ner kostnaden: Denna kostnaden kan variera kraftigt beroende på vad som går sönder. All båtar som gör en sån här resa kommer gå sönder förr eller senare. Man får bara hoppas att det är något som kan fixas och inte kostar alltför mycket. Vi gör allt båtjobb själva och på så sätt kan vi hålla ner kostnaden väldigt mycket.

Övrigt

Andra grejer vi behövt köpa till båten, som motorolja, hinkar, oljefilter coh liknande.

Tips för att få ner kostnaden: Skippa inte underhållet för att spara pengar. Gör den service båten behöver när den behöver det och på så sätt sparar du pengar. Gör allt jobb själv istället för att betala någon som gör det. Service av motorn gör man rättt ofta (ny olja, oljefiler osv) så det är bara lära sig hur man gör det.

TURISTANDE
SEK
Transport 3’222
Utflykter/turist attraktioner 3’531
Övrigt 3’569
TOTALT TURISTANDE 10’322
Transport

Vi åkte mycket lokaltrafik, framförallt på Dominica. Vi tog taxi nån enstaka gång. Vi tog färja till St Barths från Sint Maarten. Hyrde bil med Sanuti på Sint Maarten.

Tips för att få ner kostnaden: Ta bussen eller gå istället för att ta taxi eller hyra bil.

Utflykter/turist attraktioner

Vi tog två guidade turer på Dominic (en bilutflykt och Indian River Boat Tour) och körde canyoning på Dominica. För de mesta utforskade vi på egen hand eftersom det var väldigt dyrt med guider tyckte vi.

Tips för att få ner kostnaden: Det är många utflykter man kan göra som är gratis, i naturen och i städer. Bara att gå runt ser man en del utan att det kostar något.

Övrigt

Vi dök på Statia.

SEGLINGSKOSTNADER
SEK
Inklareringskostnader 3’959
Mooring bojar/hamnavgifter 4’885
Covid-19 PCR tester 4’245
Övrigt 384
TOTALT SEGLINGSKOSTNADER 13’473
Inklareringskostnader

Inklareringskostander för att checka in till SVG, Dominica, Antigua & Barbuda, Statia och Sint Maarten. Eftersom vi seglade 2020/21 behövde vi på vissa ställen använda agenter så incheckningskostnaderna är då högre än vad de brukar vara.

Tips för att få ner kostnaden: Inklareringskostnader betalas när man checkar in i ett nytt land (såvida inte det tillhör EU/Schengen). Genom att stanna längre på samma ställe och besöka färre länder kan man få ner denna kostnad. Det är också mycket trevligare att stanna längre på samma ställe och inte stressa, så win-win.

Mooring bojar/hamnavgifter

Vi behövde ligga på mooringboj i karantänsområdet när vi kom till SVG (covid-19 specifika regler). För det mesta ankrade vi då det är billigare än mooringboj och säkrare (underhållet på mooringbojar är tveksamt på många ställen, de byter dem när de går av). Vi låg i marina några nätter i Jolly Harbour, Antigua och i Sint Maarten. På båda ställen betalde vi ungefär 300 kronor/natt, så inte så farligt dyrt som man skulle kunna tro.

Tips för att få ner kostnaden: Ankra istället för att gå in i marina om möjlighet finns. Stanna längre på samma plats, en del marinor erbjuder billigare dygnsavgift om man stannar längre.

Covid-19 PCR tester

Vi gjorde följande PCR tester när vi var i Karibien; ett entry test till SVG, exit test SVG, två när vi skulle in till Dominica och ett när vi lämnade Dominica. Så totalt 5 stycken.

Övrigt

Parkavgift för Tobago Cays. Vi stannade totalt 9 nätter vid Tobago Cays.

KOMMUNIKATION
SEK
Mobil 2’558
Övrigt 0
TOTALT KOMMUNKATION 2’558
Mobil

Denna kategori är för kommunikationskostnader som är utanför vårt ordinarie mobilabonnemang. Vi köpte lokala simkort på Dominica, Antigua & Barbuda och Sint Maarten. Vi ringde en eller två vanliga samtal med våra svenska simkort.

Tips för att få ner kostnaden: Köp lokala sim-kort, utnyttja Free Wi-Fi som finns på många barer och restauranger.

Övrigt

BRÄNSLE
SEK
Diesel/bensin 2’606
Gasol 328
Övrigt 0
TOTALT BRÄNSLE 2’934
Diesel/bensin

Vi tankade några liter i Jolly Harbour, Antigua och sen fulla tankar i Sint Maarten innan vi startade atlantöverfarten igen. Tankade många dunkar bensin många gångar till jollen.

Tips för att få ner kostnaden: Ha inte för bråttom så att man kan invänta bättre vindar. Ha en bra lättvindssetup.

Gasol

Påfyllnad av gasolflaskor. Vi fyllde på gasol I Bequia och Jolly Harbour. Vi hade 2 stycken 5 kg kompositflaskor med oss och blev inte nekade någonstans att fylla på dem av de ställen vi försökte på. Trots att vi bakade mycket eget bröd räckte gasolen lång tid för oss.

Övrigt

FÖRSÄKRING

Vi betalade både vår personliga försäkring och vår ansvarsförsäkring på båten innan avresa. Men efter som båda är giltiga för hela resan har vi slagit ut det jämt på hela resan istället. Annars skulle det se ut som att kostnaden för norra Europa är mycket högre än vad den egentligen är. Så nedan är kostnaden för försäkring för den tiden vi spenderade i Karibien.

 

SEK
Ansvarsförsäkring för segelbåten 2’139
Personlig försäkring 4’015
TOTALT FÖRSÄKRING 6’154
Ansvarsförsäkring

Vi hade enbart ansvarsförsäkring för båten, med limit €3’000’000. Ansvarsförsäkringen täckte alla områden vi seglade genom. Vi tecknade försäkring via Y Yacht (nu uppköpt av Topsail). Att hitta försäkring var inte enkelt, läs mer om det HÄR.

Personlig försäkring

Vi utökade vår reseförsäkring via det försäkringsbolag i Sverige som vi har hemförsäkring i.

Tips för att få ner kostnaden: Ha en ansvarsförsäkring enbart för båten (beror ju såklart på vad båten är värd). Segla inte utan ansvarsförsäkring för att spara pengar, det är dumt. Skippa inte heller din egna reseförsäkring.

ÖVRIGA KOSTNADER
SEK
Medicin/apotek/hälsa 423
Shopping/kläder/sportutrustning 3’242
Tvätt/husgeråd 900
Sport aktiviteter 0
Övrigt 416
TOTALT ÖVRIGA KOSTNADER 4’981
Medicin/apotek/hälsa

Småsaker från apotek, sjösjukepiller och liknande.

Shopping/kläder/sportutrustning

Köpte några gästflaggor, en machete, rom från romprovning och lite kläder i Sint Maarten.

Tvätt/husgeråd

I Karibien lämnar man in tvätten eller tvättar för hand. Vi försökte tvätta för hand i början men blev lata och lämnade in istället. I denna kostand finns även avgifter för sophantering.

Sportaktiviteter

Övrigt

Souvenirer och tennisbollar.

Tips för att få ner kostnaden: Köp inte saker du inte behöver!

JÄMFÖRELSE MELLAN OLIKA OMRÅDEN

Här är våra kostnader/dag för de olika områdena och även hela resan.

Norra Europa (SEK/dag) Europa Atlantkust & Afrika (SEK/dag) Karibien (SEK/dag) Europa – hemvägen (SEK/dag) Hela resan (SEK/dag)
Mat & Dryck 318 336 412 347 365
Båtunderhåll 191 265 88 108 148
Turistande 7 44 88 58 58
Seglingskostnader 160 126 79 134 116
Kommunikation 0 2 22 0 9
Bränsle 160 136 25 121 94
Försäkring 50 50 50 50 50
Övrigt 28 54 43 20 37
TOTALT 910 1006 809 845 876

 

Detta var våra seglingskostnader för Karibien. Här är länkar för övriga områden:

och även sidan där vi summerar hela resan

Vill bara också tillägga att vi bara gjort en seglingsresa, och inte är några experter på ämnet. Men vi känner att det är väldigt hjälpsamt att läsa olika personers erfarenheter och åsikter när man planerar för en sådan här resa, så därför gör vi ett litet bidrag till det här.

Så se det som vi skriver en bra input för att förbereda för en seglingsresa, men i slutändan är man ju den som känner sig själv och sin båt bäst och då fattar man först och främst beslut efter det. 🙂